Niezwykła wersja ptysia z kremem, która zachwyci każdego nie tylko smakiem, ale także świetnym wyglądem na talerzu. Przepis jest bardzo prosty, sprawdź i wypróbuj.
Ptysie to niezwykle lekkie ciasto, które ma wyjątkowy smak, a w połączeniu z kremem śmietankowym tworzy rewelacyjną bombę smaków. Poznaj przepis na nieco inną wersję tego deseru. Warto go wypróbować.
Niezwykła wersja ptysia z kremem. Chrupiący i lekki
Składniki:
Chrupiące ciasto czekoladowe:
100 g mąki
100 g masła
125 g cukru
25 g kakao
Ciasto ptysiowe:
150 g mąki
250 g wody
100 g masła
5 jajek
pół łyżki cukru
szczypta soli
Krem śmietankowy:
500 g ricotty lub serka śmietankowego
300 g śmietanki 30%
100-120 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, a na koniec pokrojone zimne masło. Całość zagnieć i wyłóż na papier do pieczenia, następnie przykryj drugą warstwą papieru i rozwałkuj na cienki placek. Wstaw do zamrażarki.
Ciasto ptysiowe: wlej wodę do garnka, następnie dodaj masło, cukier, szczyptę soli, Podgrzewaj całość do rozpuszczenia i doprowadź do wrzenia. Wtedy dodaj od razu całą mąkę i bardzo szybko mieszaj do momentu, aż będzie gładka konsystencja, następnie dejmij z ognia.
Jajka wbij do miski i rozmieszaj, a potem dodawaj bardzo stopniowo do parzonego ciasta. Cały czas mieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszce z papierem do pieczenia uformuj niewielkie „bułeczki” ptysiowe. Wyłóż ciasto czekoladowe z zamrażarki, a potem szklanką powykrawaj kółka. Każde z nich poukładaj na wierzchu bułek ptysiowych.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, a następnie piecz przez 45 minut bez termoobiegu. Ricottę przełóż do miski i dodaj śmietanę, cukier oraz aromat. Zmiksuj na gładką masę, a potem wstaw do lodówki.
Po wystygnięciu upieczonych ptysiów, zrób niewielką dziurę w jasnej części bułki i nafaszeruj kremem. Smacznego!