Faszerowane pomidory z serem to świetna przekąska na kolację, podwieczorek czy też imprezę. Są ekspresowe w przygotowaniu i przepyszne. Przepis.
Pomidory mają wyśmienity smak, dlatego są rewelacyjnym dodatkiem do sałatek, kanapek i sosów. Warto je przygotować nieco inaczej i nafaszerować je pysznym farszem i serem. Ten smak jest przepyszny, warto wypróbować tego przepisu.
Faszerowane pomidory z serem – chrupiące i soczyste
Składniki:
» 250 g mięsa mielonego
» pół cebuli
» 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
» 2 łyżki suszonej bazylii lub oregano
» sól, pieprz
» 100 g ryżu lub kaszy kuskus
» odrobina przyprawy chilli
» 3 pomidory duże malinowe
» ser tarty
» szczypiorek
Przygotowanie:
Mięso podsmaż na patelni z dodatkiem oleju, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj przez kilka minut i dodaj koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz, chilli i wymieszaj. Podgotowany ryż lub kaszę kuskus wsyp do mięsa, smaż jeszcze przez kilka minut.
Pomidory przekrój poziomo na pół, a potem wydrąż środek i dodaj go mięsa. Poukładaj pomidory w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj je farszem mięsnym, na koniec posyp serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut do zarumienienia sera. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem. I gotowe, smacznego!