Gofry z ziemniaków to pyszna, chrupiąca i wytrawna wersja tych na słodko. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Poznaj przepis.
Większość osób bardzo lubi placki ziemniaczane, ale mało kto jadł je w formie gofrów. Są bardziej zdrowsze, bo nie zawierają tłuszczu, a w dodatku ich smak jest rewelacyjny. Przepis jest prosty, poradzi sobie z nim każdy.
Gofry z ziemniaków – tak pyszne, że musisz ich wypróbować
Składniki:
» 400 g ziemniaków
» 125 g mąki
» 5 g proszku do pieczenia
» łyżeczka soli
» 1 jajko
» 1 mała cebula
» 120 ml mleka
» plaster sera i szynki
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i odstaw je na 5-8 minut. Po tym czasie odsącz je z nadmiaru wody, następnie dodaj jajko, startą cebulkę, mleko, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Gofrownicę nagrzej i wlej cienką porcję masy ziemniaczanej. Połóż plasterek sera i szynki, a następnie przykryj drugą cienką warstwą masy. Smaż gofry przez 5-7 minut.
I gotowe, smacznego!