Na jakim tłuszczu smażyć schabowe? To pytanie wydaje się oczywiste, ale odpowiedź zaskoczy każdego. Sprawdź czy popełniasz ten błąd.
Kotlety schabowe to danie, które uwielbia każdy. To klasyk obiadowy pojawiający się co najmniej raz w tygodniu. Podane z surówką i ziemniakami smakuje obłędnie. Aby kotlet wyszedł chrupiący i soczysty ważne jest to, na jakim rodzaju tłuszczu go smażymy. Wiele osób popełnia błąd, dlatego schabowy często nie wychodzi perfekcyjny.
Na jakim tłuszczu smażyć schabowe? Będziesz zaskoczony
Wiele osób smaży kotlety na oleju rzepakowym. Okazuje się, że to najczęściej popełniany błąd. Jaki tłuszcz jest najlepszy? Smalec! Kotlety schabowe usmażone na dobrej jakości smalcu mają zupełnie inny smak. Są soczyste, bardzo chrupiące, wyraziste i nie ociekają tłuszczem.
Jeśli do tej pory smażyłeś kotlety na oleju, to koniecznie zamień go na smalec, a nie pożałujesz. Warto też zwrócić uwagę na mięso – najlepsze będzie to z kością, bo ma w sobie dużo smaku.