Suchy i twardy farsz w gołąbkach? To częsty problem, który przytrafia się prawie każdemu. Aby tego uniknąć, wystarczy dodać pewien sekretny składnik.
Gołąbki to polski klasyk wśród dań. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Bardzo ważny jest farsz – musi być delikatny, soczysty i wyrazisty w smaku. Często jednak mięso wychodzi zbyt suche i twarde, ale okazuje się, że jest na to rewelacyjny trik – wystarczy dodać składnik, który na pewno masz w swojej kuchni. Sprawdź i wypróbuj.
Suchy i twardy farsz w gołąbkach? Zastosuj niezawodny patent
Aby farsz w gołąbkach nie był zbity, suchy i twardy dodaj 100 ml bulionu. Dzięki temu farsz będzie przepyszny w smaku i soczysty. Warto wypróbować tego sposobu, bo gołąbki wychodzą naprawdę pyszne i delikatne.
Składniki:
» 700 g mięsa mielonego
» 300 g ryżu
» 400 ml bulionu
» 1 główka kapusty
» 3 wyciśnięte ząbki czosnku
» 1 cebula
» 7 g soli
» 3 g czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj ryż oraz wystudź, następnie przełóż do miski i dodaj mięso mielone, czosnek, sól, pieprz. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, a potem dodaj do mięsa z ryżem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Farsz zawijaj w liście kapusty, które trzeba wcześniej oddzielić gotując kapustę przez kilka minut. Gotowe gołąbki gotuj z dodatkiem 300 ml bulionu do miękkości.
Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym, smacznego!