Arbuz to słodki i soczysty owoc, który świetnie orzeźwia w upalne dni. Niektórzy jednak unikają jedzenia pestek arbuza. Tymczasem są one jak najbardziej jadalne, nie stanowiąc przy tym żadnego zagrożenia. Mało tego, w swoim wnętrzu skrywają mnóstwo wartościowych substancji odżywczych.
Czy można jeść pestki arbuza?
Niektórzy po zjedzeniu soczystego miąższu arbuza, pozostawiają pestki na talerzu, a potem zwyczajnie je wyrzucają. Wbrew powszechnej opinii nasiona z tego owocu wcale nie są szkodliwe, wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że pestki to źródło wielu związków odżywczych. Przez część osób uznawane są nawet za tak zwane superfoods. Tego typu żywność odznacza się szczególnym składem odżywczym i pomaga zadbać o zdrowie. Wobec tego owoc wraz z pestkami możemy spożywać bez większych obaw.
Wartości odżywcze pestek z arbuza
Pestki z arbuza zawierają sporo białka, mają go nawet więcej niż migdały. Poza tym znajduje się w nich arginina – aminokwas regulujący ciśnienie krwi. Na układ krążenia korzystnie wpływają również obecne w nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto dodać, że pestki skrywają w swoim wnętrzu także witaminy z grupy B, mangan, żelazo, miedź i cynk, nie wspominając już o przeciwutleniaczach. Ich smak podobny jest do smaku nasion słonecznika – można wyczuć w nich orzechową nutę. Mają zastosowanie w niektórych kuchniach świata, np. azjatyckiej.