Niejednokrotnie tęsknimy za czasami naszej młodości, która w przypadku wielu z nas, przypadła właśnie na okres PRL. Do tamtych pięknych dni pomagają nam wrócić ukochane smaki i zapachy. Jednym z takich reliktów młodości jest niezapomniany smak murzynka.
Murzynek to jedno z najpopularniejszych ciast, które można było spotkać na polskim stole w latach osiemdziesiątych i wcześniej. Tego smakołyku nie mogło zabraknąć w niedzielne popołudnie, spędzone w gronie najbliższych.
Aby wrócić do czasów młodości wystarczy wykorzystać przepis na murzynek, który ostatnio pojawił się na portalu o2. Jest on niezwykle prosty w wykonaniu, a składniki niemal na pewno znajdziemy w naszej kuchni.
Do przygotowania tego ponadczasowego ciasta potrzebujemy:
Jajka – 2 sztuki
Cukier – 1 szklanka
Mąka – 2 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
Olej – 0,5 szklanki (można wykorzystać także rozpuszczoną margarynę lub masło w tej samej ilości)
Kakao – 3 łyżki
Soda – 2 łyżeczki
Dżem – ¾ łyżki
Przepis jest banalnie prosty! Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wlewamy do podłużnej foremki o długości 30 cm i wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 40 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli patyczek będzie jeszcze mokry, to zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na kilka minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem ciasto możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!