Wyrzucasz ogonki z czereśni? Okazuje się, że to błąd, bo mają one rewelacyjne zastosowanie, o którym musi wiedzieć każdy. Sprawdź, a już nigdy więcej ich nie wyrzucisz!
Czereśnie to owoce, które należą do tych najbardziej przez nas lubianych. Ich charakterystyczny smak, delikatny miąższ i soczystość to prawdziwy raj dla podniebienia. Jedząc czereśnie często nie zwracamy uwagi na ogonki i odruchowo trafiają do kosza. Okazuje się, że to ogromny błąd, bo ogonki czereśni mają świetne zastosowanie.
Wyrzucasz ogonki z czereśni? Już nigdy więcej tego nie zrobisz
Czereśnie to prawdziwe skupisko cennych wartości odżywczych. Zawierają m. in. potas, wapń, magnez oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Ale mało kto wie, że ogonki z czereśni to także bogactwo witamin i składników odżywczych!
Ogonki czereśni zawierają dużo antyoksydantów oraz antocyjanów – są to substancje przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Warto jest je wykorzystać i przygotować napar lub herbatkę. Sprawdź, jak to zrobić.
Napar ma działanie przeciwbólowe, dlatego poleca się go na bóle menstruacyjne. Działa także odchudzająco. Warto pamiętać o cennych ogonkach czereśni. Wystarczy włożyć do garnka garść ogonków czereśni, a następnie zalać je litrem wody. Gotować przez 5 minut i odstawić do przestygnięcia, a potem odcedzić sitkiem. Najlepiej przechowywać go w lodówce do trzech dni.
Jeśli wolisz herbatkę, to wystarczy wziąć kilka ogonków czereśni, zalać je wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedź i przełóż łyżeczkę ogonków do szklanki i zalej wrzątkiem.