Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa to prosty deser w sam raz do popołudniowej kawy. Krem budyniowy przełożony herbatnikami z dodatkiem polewy czekoladowej tworzą niewyobrażalnie pyszny smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Poznaj recepturę na zdumiewające ciasto Góra Lodowa.
Ciasto z poniższego przepisu swoją nazwę zawdzięcza polewie czekoladowej, która zdumiewająco tężeje na powbijanych na ukos biszkoptach. Deser ma fenomenalny smak, z wyczuwalną waniliową nutą. Całość dopełnia gładka polewa wykonana z prawdziwej czekolady. Taki delikates wprost rozpływa się w ustach. Ciasto będzie miłą niespodzianką dla bliskich lub przyjaciół, sprawdzi się też na rodzinne spotkania. Po schłodzeniu deser smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jeśli podamy go z filiżanką mocnej kawy.
Ciasto Góra Lodowa – przepis
Składniki (blacha o wymiarach 24×35 cm):
120 g biszkoptów
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
200 g ciemnych herbatników
opakowanie cukru wanilinowego
3 budynie waniliowe bez cukru
1 l mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
kostka masła w temperaturze pokojowej
Składniki na polewę:
100 ml śmietanki kremówki 30%
tabliczka czekolady deserowej
Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier, budynie w proszku, żółtka, mąkę i cukier wanilinowy, wszystko dobrze mieszamy. Pozostałą porcję mleka zagotowujemy, po czym wlewamy przyrządzoną masę. Gotujemy na małym gazie, nieustannie mieszając. Gdy otrzymamy gęsty budyń, odstawiamy go do wystudzenia. Zimny krem miksujemy wraz z masłem.
Formę wykładamy specjalnym papierem, na dnie układamy warstwę herbatników, a potem połowę przyrządzonego kremu budyniowego. Umieszczamy kolejną warstwę kruchych ciasteczek i rozsmarowujemy na nich resztę masy. Na wierzchu układamy biszkopty pod nieznacznym kątem, aby powstały góry i skleiły się z masą. Czekoladę kruszymy i rozpuszczany w kąpieli wodnej, dolewamy śmietankę i wszystko mieszamy, aż uzyskamy gładką, zwartą polewę, odstawiamy ją do wystudzenia. Polewę wykładamy na deser i umieszczamy go w lodówce na ok. 2 godziny, później porcjujemy i podajemy. Smacznego.