REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBigos idealny istnieje. Kilka trików, dzięki którym zawsze się uda

Bigos idealny istnieje. Kilka trików, dzięki którym zawsze się uda

bigos
fot. screen Youtube / The Polish Chef

Aby zrobić bigos, potrzebujemy kiszonej kapusty, mięsa i wędliny. Reszta składników zależy od uznania i preferencji osoby gotującej. Sprawdź, jak przygotować idealny bigos, co do niego dodać, a czego nie stosować w nadmiarze. Wiele osób popełnia błąd, a jest nim doprawianie go zbyt dużą ilością soli. Czasem lepiej całkowicie z niej zrezygnować.

REKLAMA

Podstawą udanego bigosu jest oczywiście wysokiej jakości kiszona kapusta. Kupując ją, upewnij się, czy na pewno jest kiszona, a nie kwaszona. Tą ostatnią na szczęście coraz rzadziej można kupić w sklepach. Poznasz ją po białej barwie i aromacie octu. Z takiego warzywa na pewno nie ugotujesz pysznego bigosu.

Dodatek wędzonki oraz mięsa także jest istotny. Najlepiej do potrawy dodaj mięso wieprzowe, gdyż takie nada jej soczystości i smakowitości. Kiełbasę i wędzony boczek przed dodaniem możesz zrumienić na patelni, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.

Bigos warto również wzbogacić o suszone, leśne grzyby. Najpierw je namocz, możesz je także wcześniej podgotować. Do dania dodawaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, ale uważaj, by nie dodać piasku znajdującego się na spodzie naczynia.

REKLAMA

Bigos nie może obyć się bez przypraw. Klasycznymi są: majeranek, kminek, liście laurowe, jałowiec, czarny pieprz i ziele angielskie. Jednak nie przesadzaj z nimi, ponieważ mogą stłumić smak bigosu. Natomiast dodatek soli może okazać się zbyteczny. Słony smak ma kiszona kapusta, dodawane wędliny także. Jeżeli bigos ma kwaśny smak i chcesz go zbalansować, możesz wrzucić do niego suszone owoce, które nadadzą mu przyjemnego smaku. Dobrym składnikiem jest również miód.

Uważaj, aby nie przypalić bigosu

Bigos najlepiej gotuj w garnku bądź rondlu z grubym dnem. Potrawa ta może się bowiem łatwo przypalić, a za sprawą grubego dna można temu zapobiec. Bigos gotuj na niewielkim ogniu i co pewien czas go mieszaj. Gdy będzie często przywierał do dna naczynia, dolej do niego odrobinę wrzącej wody. Jeśli jednak niechcący go przypalisz, natychmiast przełóż danie do innego garnka, zostaw tylko przypaloną część.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA