Aby zrobić bigos, potrzebujemy kiszonej kapusty, mięsa i wędliny. Reszta składników zależy od uznania i preferencji osoby gotującej. Sprawdź, jak przygotować idealny bigos, co do niego dodać, a czego nie stosować w nadmiarze. Wiele osób popełnia błąd, a jest nim doprawianie go zbyt dużą ilością soli. Czasem lepiej całkowicie z niej zrezygnować.
Podstawą udanego bigosu jest oczywiście wysokiej jakości kiszona kapusta. Kupując ją, upewnij się, czy na pewno jest kiszona, a nie kwaszona. Tą ostatnią na szczęście coraz rzadziej można kupić w sklepach. Poznasz ją po białej barwie i aromacie octu. Z takiego warzywa na pewno nie ugotujesz pysznego bigosu.
Dodatek wędzonki oraz mięsa także jest istotny. Najlepiej do potrawy dodaj mięso wieprzowe, gdyż takie nada jej soczystości i smakowitości. Kiełbasę i wędzony boczek przed dodaniem możesz zrumienić na patelni, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
Bigos warto również wzbogacić o suszone, leśne grzyby. Najpierw je namocz, możesz je także wcześniej podgotować. Do dania dodawaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, ale uważaj, by nie dodać piasku znajdującego się na spodzie naczynia.
Bigos nie może obyć się bez przypraw. Klasycznymi są: majeranek, kminek, liście laurowe, jałowiec, czarny pieprz i ziele angielskie. Jednak nie przesadzaj z nimi, ponieważ mogą stłumić smak bigosu. Natomiast dodatek soli może okazać się zbyteczny. Słony smak ma kiszona kapusta, dodawane wędliny także. Jeżeli bigos ma kwaśny smak i chcesz go zbalansować, możesz wrzucić do niego suszone owoce, które nadadzą mu przyjemnego smaku. Dobrym składnikiem jest również miód.
Uważaj, aby nie przypalić bigosu
Bigos najlepiej gotuj w garnku bądź rondlu z grubym dnem. Potrawa ta może się bowiem łatwo przypalić, a za sprawą grubego dna można temu zapobiec. Bigos gotuj na niewielkim ogniu i co pewien czas go mieszaj. Gdy będzie często przywierał do dna naczynia, dolej do niego odrobinę wrzącej wody. Jeśli jednak niechcący go przypalisz, natychmiast przełóż danie do innego garnka, zostaw tylko przypaloną część.