Domowe drożdżówki z truskawkami to ewidentny smak dzieciństwa. Pełne smaku owoce świetnie uzupełniają się z delikatnym i lekkim ciastem. Przygotowane według poniższej receptury słodkości będą sto razy lepsze od tych zakupionych w markecie czy cukierni. Od razu zrób większą ich ilość, bo wszyscy twoi domownicy z chęcią je spałaszują.
Drożdżówki z truskawkami to wyśmienity miks miękkiego drożdżowego ciasta oraz aromatycznych sezonowych owoców. Sposób przygotowania jest niezmiernie prosty, lecz trochę czasochłonny. Za to efekt wynagradza nam cały nasz wysiłek.
Domowe drożdżówki z truskawkami – przepis
Składniki na ciasto:
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
szczypta soli
20 g świeżych drożdży bądź opakowanie drożdży instant
1 jajo
70 g cukru
60 g miękkiego masła
Dodatkowo:
80 g mąki pszennej
około pół kilograma truskawek
2 płaskie łyżki cukru
45 g masła
1 jajo do posmarowania wierzchu drożdżówek
Sposób wykonania:
Ciepłe mleko przelej do naczynia, wsyp 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i wkrusz drożdże. Przykryj zaczyn i odstaw go na 15 minut. Resztę mąki przesiej do sporego naczynia, połącz ją z masłem, jajkiem, pozostałą porcją cukru i wyrośniętym zaczynem. Zacznij wyrabiać ciasto, po czym odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podrosło.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek, pokrój w kostkę. Z dodatkowej porcji cukru, masła oraz mąki przygotuj kruszonkę, łącząc składniki palcami, później schowaj ją do chłodziarki.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Ciasto zacznij ponownie ugniatać, aby pozbyć się nadmiaru gazu z jego warstwy. Rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm i wycinaj kółka o średnicy ok. 8 cm. Umieszczaj je na blaszce wyścielonej specjalnym papierem, przykryj i odczekaj 15 minut. Następnie w każdym krążku zrób dołeczek i połóż tam owoce. Posyp drożdżówki uprzednio schłodzoną kruszonką, natomiast ich brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz je przez 20-22 minuty, aż pięknie się zrumienią, podawaj po wystudzeniu. Smacznego.