Wielu ludzi kojarzy knedle z ciastem ziemniaczanym i obecną w środku śliwką. Jednak doświadczony kucharz, Karol Okrasa lubi modyfikować klasyczne przepisy i proponuje niepowtarzalne knedle z twarogowym nadzieniem. Do zrobienia ciasta nie będą ci już potrzebne ziemniaki.
Ciasto na knedle zazwyczaj przygotowuje się z gotowanych kartofli. Tymczasem Karol Okrasa wpadł na pomysł, aby zrobić je z fasoli. Dzięki temu zarówno ciasto, jak i cała potrawa nabierze wyjątkowego smaku i będzie pełna cennego białka. Zwłaszcza że wytrawny farsz przyrządza się z białego sera. To danie z pewnością spodoba się wszystkim jaroszom, ale każdy może się na nie skusić.
Knedle z twarogowym farszem – przepis Karola Okrasy
Składniki:
na ciasto:
2 jajka
50 dag ugotowanej fasoli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
pieprz, sól
olej do głębokiego smażenia
tarta bułka do panierowania
na farsz:
1 cebula
20 dag twarogu
gałązka mięty
2 łyżki śmietany
majeranek
pieprz, sól
ostra mielona papryka
Wykonanie:
Fasolę miksujemy wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, 4-5 łyżek mąki pszennej, doprawiamy wszystko pieprzem i solą, mieszamy. Kruszymy ser i wrzucamy do niego startą cebulę. Oba składniki łączymy ze śmietaną, papryką, sporą ilością majeranku, pieprzem, solą i pokrojonymi listkami mięty. Gęstą masę dzielimy na 2-3 części, podsypujemy ją resztą mąki i formujemy z niej wałki, które na końcu kroimy w plastry. Rozpłaszczamy je na dłoni i na każdym z nich umieszczamy trochę farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kule.
W garnku rozgrzewamy olej. Knedle obtaczamy w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Kładziemy je na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na rumiano. Potem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z dodatkiem śmietany.