Kiszenie jest jedną z najbardziej popularnych metod na długotrwałe przechowywanie produktów spożywczych, bez uszczerbku na jej cechach zdrowotnych. Zazwyczaj kisimy kapustę i ogórki – są tanie, a ich smak jest nieporównywalny. Dużo soli, wody, trochę kopru i czosnku… i mamy smaczny dodatek do obiadu albo samodzielną przekąskę.
Właściwości zdrowotne kiszonek
W porównaniu do marynat wykorzystujących cukier i ocet kiszonki są ubogie w kalorie, a nawet pomagają je spalać. Mało tego, chronią nasz układ odpornościowy, co jest szczególnie cenione podczas sezonu grypowego, gdy przejściowy spadek odporności może powodować poważne problemy zdrowotne. Warto ukisić warzywa latem, aby móc w sięgnąć po nie zimą.
Kiszonki – przepisy na nietypowe słoiczki
Jeśli znudziła ci się już kiszona kapusta, a na samą myśl o kiszonych ogórkach robi ci się niedobrze, wypróbuj kilka poniższych pomysłów. Będą tak samo zdrowe i pyszne, a w dodatku zapewnią ci dobrą odmianę!
1. Kiszony czosnek
Jeśli chcesz wydobyć z czosnku „coś więcej”, wystarczy, że go zakisisz. Jak to zrobić? Przygotuj: 1 litr wody, czosnek (ilość wg uznania, np. kilka główek), 2 łyżki soli oraz przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, koper, liść laurowy. Wodę z solą zagotuj, a następnie zalej nią obrane ząbki czosnku. Kiszonkę przechowuj w słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu.
2. Kiszone jabłka
Są prawdziwym hitem wśród kiszonek. Mogą być świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, ale znakomicie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska. Aby zrobić tę kiszonkę, należy przygotować 10 jabłek, 2 l wody, 3 łyżki soki i przyprawy: kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego, cynamon (w lasce) i kilka goździków. Owoce najpierw umyj, a następnie zasyp je przyprawami. Zagotuj mieszankę wody z solą, a potem zalej nią jabłka (woda powinna w całości pokryć owoce).
3. Kiszony kalafior
Należy przygotować kalafior, chrzan, 2 l wody, kilka ząbków czosnku, 3 łyżki soli i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i koper. Zasada postępowania jest identyczna jak przy jabłkach. Pamiętaj, aby do słoików włożyć surowy kalafior podzielony na różyczki.
4. Kiszona marchew
Przygotuj: wodę, sól, marchew, czosnek, chrzan i przyprawy: pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Najpierw zagotuj wodę z solą (proporcje: 1-1,5 łyżki soli na 1 litr wody). Pokrojoną w słupki marchewkę zasyp przyprawami, dodaj czosnek i chrzan. Całość zalej mieszanką wody i soli. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
5. Kiszone pomidory
Dla wielu osób to dość zaskakujący pomysł na pomidory. Jeśli chcesz je przygotować, na początku zapatrz się w 1 kg pomidorów (średniej wielkości), chrzan, 1 litr wody, 2 łyżki soli i przyprawy: liść laurowy, koper, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zasada postępowania jest taka sama jak przy powyższych kiszonkach.