W ostatnie dni upał nie odpuszcza. Wiele osób, podczas takich temperatur nie ma w ogóle ochoty na jedzenie mięsa. Wtedy też warto skorzystać z szybkich bezmięsnych dań, które jednocześnie świetnie smakują!
Składniki potrzebne do wykonania ciasta naleśnikowego:
Jajka – 2 sztuki
Mąka żytnia – 1 szklanka
Woda gazowana – 1 szklanka
Mleko – 1 szklanka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól – do smaku
Składniki niezbędne do przygotowania farszu:
Szpinak liściasty świeży – 400 g
Hummus – 200 g
Czosnek – 2 ząbki
Cebula dymka – 1 sztuka
Masło klarowane – do smażenia
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Na początku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Następnie smażymy je na rozgrzanej oliwie, jednak nie dosmażamy ich do samego końca. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym. Po zeszkleniu dodajemy na patelnię także szpinak i smażymy do momentu, aż straci swoją objętość. Na koniec smażenia farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nich farsz i zawijamy lub składamy. Złożone naleśniki natłuszczamy oliwą i układamy na grillu. Naleśniki można podawać z surówką oraz dowolnymi, ulubionymi sosami.