Większość z nas używa w kuchni suszonych ziół. Nie da się jednak ukryć, że to właśnie świeże zioła nadają idealny smak i zapach potrawom. Z pozoru wydaje się jednak, że utrzymanie świeżych ziół w kuchni bywa bardzo trudne, okazuje się jednak, że wystarczy znać jeden patent, aby móc cieszyć się zielonymi i świeżymi ziołami!
Bazylia czy oregano, idealne do włoskich dań. Tymianek i rozmaryn świetnie podkreślą smak mięsa, a mięta idealnie wkomponuje się w letnie lemoniady. Jak jednak bez dużego nakładu pracy zapewnić sobie świeże zioła w naszej kuchni? Na portalu Onet pojawił się artykuł, w którym to zdradzono pewien trik.
Chodzi bowiem o to, aby jeszcze świeże zioła dokładnie poszatkować, ułożyć w foremkach do kostek lodu i zamrozić! W taki sposób, zioła nie stracą swojej świeżości i nieustannie będziemy mieć je pod ręką, kiedy akurat będziemy potrzebować ich do przygotowania zupy, sosu czy też napoju.
Co więcej, patent z mrożeniem powoduje, że oszczędnie podchodzimy do kwestii żywności i nie marnujemy jedzenia. Mrozić można wszystkie zioła jakie tylko zapragniemy. Będą one o wiele bardziej aromatyczne niż suszone, kupione w sklepie. A co więcej, taki sposób jest również o wiele tańszy!