Po ugotowaniu fasolka szparagowa traci ładną barwę i nie wygląda zbyt apetycznie? Dziś podpowiemy wam, jak gotować to uwielbiane sezonowe warzywo, aby zachowało swój kolor po obróbce cieplnej i pięknie wyglądało na talerzu. Jeden szczegół jest istotny.
Lubicie fasolkę? To warzywo ma mnóstwo niesamowitych walorów zdrowotnych i smakowych. Nic więc dziwnego, że tak wielu ludzi z przyjemnością wprowadza je do swojego jadłospisu. Ten specjał może z powodzeniem zastąpić ziemniaki w przeróżnych potrawach obiadowych. Zda egzamin także jako dodatek do sałatek warzywnych albo zup. Aby fasolka szparagowa zachowała swój wyrazisty kolor, warto pamiętać o jednej czynności po jej ugotowaniu.
Jak zachować wyrazistą barwę fasolki szparagowej?
Może się zdarzyć, że po obróbce kulinarnej warzywo utraci swoją barwę, przez co nie będzie wyglądało już tak apetycznie. Jeśli chcesz temu zapobiec, po wyjęciu fasolki z garnka, umieść ją w naczyniu wypełnionym wodą z kostkami lodu. Dzięki temu patentowi, długie strąki będą wyglądały świeżo i nie utracą żywego, zielonego zabarwienia.
Jakie właściwości ma fasolka szparagowa?
Wielbiciele tego warzywa doceniają zarówno jego smak, jak i liczne walory zdrowotne. Fasolka zawiera bowiem przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia się komórek. Jest też źródłem włókna pokarmowego wspomagającego pracę jelit i zwalczającego zaparcia. Za sprawą fosforu, wapnia, magnezu i potasu, warzywo ma korzystny wpływ na system nerwowy.