Wspaniała soczysta pieczeń, której mięso jest niezwykle delikatne i rozpada się pod niewielkim naciskiem, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Aby uzyskać taki rezultat za każdym razem, wypróbuj poniższe triki. Dzięki nim twarde, zbite i przesuszone mięso będzie tylko niemiłym wyobrażeniem.
Wybór odpowiedniego mięsa na pieczeń
Nie każda część mięsa drobiowego, wołowego czy wieprzowego, nadaje się do upieczenia. Nieodpowiedni wybór to najczęstszy powód, przez który pieczeń jest sucha i mało delikatna. Na pieczeń warto przeznaczyć mięso wysokiej jakości, najlepiej kupione od zaufanego sprzedawcy. Pełne polepszaczy i innej chemii kawałki zazwyczaj wychodzą gumowate lub pozbawione soków, nawet po spędzeniu kilku godzin w marynacie i piecu.
Wybierz tłuste mięso
Tłuszcz nadaje smaku potrawom i wpływa również na ich soczystość. Wybierając produkt w sklepie, warto sprawdzić proporcje tłuszczu do mięsa i wybrać taki rodzaj, w którym wyraźnie widać tłuszcz. W przypadku wieprzowiny dobrze sprawdza się boczek, karczek i schab środkowy, jeżeli zaś chodzi o drób, polecamy udka. Jeśli chcesz przyrządzić pieczeń wołową, wybierz rostbef.
Mięso długo marynowane to klucz do sukcesu
Chociaż mięso samo w sobie ma dużo smaku, to jednak marynując je przez długi czas przyprawach i innych dodatkach, można uzyskać jeszcze bogatszy smak i aromat. Ponadto dzięki marynatom włókna mięśniowe miękną, dzięki czemu pieczeń jest bardziej krucha.
Wieprzowinę i drób najlepiej marynować przez dobę. Natomiast wołowinę, jagnięcinę i dziczyznę, z racji na bardziej zbitą strukturę, warto marynować nawet przez 2 dni.