REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMiękkie i puszyste ciasto z borówkami. Idealne do kawy i nie tylko

Miękkie i puszyste ciasto z borówkami. Idealne do kawy i nie tylko

ciasto z borówkami
fot. screen Youtube / Dolma

Borówka amerykańska to zdrowy i smaczny owoc, po który warto sięgać zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Sprawdza się jako szybka przekąska, składnik konfitur albo dodatek do deserów czy owsianki. Jeśli jednak marzy wam się coś słodkiego, ciasto z dodatkiem borówek będzie strzałem w 10. Mamy sprawdzoną recepturę na wyśmienity deser.

REKLAMA

Domowe ciasta z owocami z reguły są proste i łatwe w przygotowaniu. Gdy wyjmiemy je z piekarnika, piękny zapach błyskawicznie rozchodzi się po całym domu. Naprawdę warto je piec, zwłaszcza teraz – latem, gdy świeżych owoców nie brakuje.

Borówka amerykańska ma mnóstwo antyoksydantów i witaminy C, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Owoce można zajadać wprost z krzaczka lub dodawać do deserów czy koktajli. Tym razem zachęcamy was do wypróbowania ciasta z borówkami, które umili wakacyjne popołudnia. Wypiek może być pysznym dodatkiem np. do kawy. Przepis nie powinien przysporzyć wam żadnych trudności.

Przepis na proste ciasto z borówkami

Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
350 g borówek
cukier waniliowy
120 ml oleju
4 jajka
3 łyżki cukru
480 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku oddziel białka od żółtek, do tych pierwszych dodaj 3 łyżki cukru i ubij je na sztywno. Żółtka z kolei utrzyj z cukrem waniliowym do chwili, aż uzyskasz puszystą konsystencję. Połącz je z białkami. Mąkę przesiej i wsyp do ciasta, dodaj jogurt i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, przelej do niej przyrządzone ciasto, na wierzchu rozmieść uprzednio umyte borówki. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piecz przez ok. 50 minut. Potem posyp je cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka:
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej zamiast puszystego ciasta powstanie zakalec.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA