Wykonanie pierogów to dość czasochłonna praca. Z tego też powodu, jeśli już się do tego zabierzemy, to robimy ich dość sporo i zamrażamy, aby potem w szybki sposób mieć gotowy obiad.
Sposób na idealne pierogi
Niestety, większość pierogów, które rozmrozimy, rozpada się podczas gotowania. Finalnie na talerzu nie wyglądają one zbyt estetycznie i czasem wzbraniamy się przed podaniem ich gościom. Na portalu Haps pojawił się sposób, który pozwoli nam uporać się z tym problemem!
Okazuje się, że aby uniknąć rozpadania się pierogów podczas ich gotowania, tuż przed zamrożeniem trzeba je zblanszować. Jest to niezwykle prosta i szybka metoda, która pozwoli nam cieszyć się idealnymi pierogami tuż po ich rozmrożeniu.
Szybko i skutecznie
Blanszować możemy wszystkie rodzaje pierogów, niezależnie od tego, na jakie nadzienie się zdecydowaliśmy. Przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej i wcześniej osolonej wody. Gotujemy je przez około 30 sekund, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Po wyjęciu układamy je na desce lub tacy wysmarowanej olejem w taki sposób, aby wzajemnie się nie dotykały. Kiedy pierogi ostudzą się do temperatury pokojowej, wraz z deską wkładamy je do zamrażalnika na około 2 h. Następnie wyjmujemy je, przesypujemy do woreczków, w których planujemy je przechowywać i ponownie wkładamy do zamrażalnika.