Ogórki kiszone są soczyste, kwaśne i jędrne, więc świetnie sprawdzą się w roli przetworu na zimę. Mogą stanowić idealny dodatek do obiadu czy też innych potraw. Tylko jak przyrządzić najpyszniejsze ogórki kiszone, które udają się za każdym razem? Jaką sól do nich dodać?
Musimy pamiętać o 2 koronnych zasadach – jeśli je pominiemy, kiszone warzywa nie będą smaczne. Po pierwsze, słoiki, do których trafią ogórki, powinniśmy najpierw solidnie umyć i wyparzyć, aby były niemalże sterylne. Na niedokładnie umytych naczyniach i ogórkach gromadzą się zarazki, które momentalnie zepsują przetwory.
Kluczowa jest także odpowiednia selekcja i przygotowanie warzyw. Najlepsze będą sztuki małe i średnie. Przed upchaniem ich w słoikach, musimy je starannie umyć, wyszorować, a potem przełożyć do dużego naczynia i zalać chłodną wodą. Po upływie 2 godzin ogórki można już kisić.
Wybór soli do ogórków kiszonych
Do kiszonek najlepiej wybrać sól kamienną niejodowaną. W produkcie tym znajdują się sole mineralne, które sprzyjają procesowi fermentacji. Przyprawa zmniejsza także ryzyko zepsucia warzyw, a za sprawą niej kiszonki będą miały wyrazistszy i bardziej kwaskowaty smak.
Co jeszcze dodać do kiszonych ogórków?
Obowiązkowymi dodatkami do ogórków kiszonych są: koper, czosnek, chrzan i gorczyca. Warto też wrzucić do każdego słoika liście wiśni, dębu, a także 2-3 listki czarnej porzeczki. Dzięki liściom smak kiszonek jest głębszy, dodatkowo warzywa są bardziej aromatyczne. Substancje obecne w liściach wstrzymują namnażanie drobnoustrojów, a w efekcie warzywa kiszone są pyszne, świeże i chrupiące. Ogórki kiszone można podać do wielu dań, szczególnie polecamy przepis na zupę ogórkową.