Orzechy włoskie to rewelacyjny dodatek do wielu potraw. Niestety w ich skórce można wyczuć nutę goryczki. Dzięki 1 prostej metodzie można ją sprawnie zneutralizować. Chodzi oczywiście o blanszowanie, które polega na krótkotrwałym gotowaniu we wrzącej wodzie.
Orzechy włoskie mają cienką skórkę, którą czasami naprawdę trudno oderwać. Blanszowanie pozwala łatwiej pozbyć się gorzkiej otoczki. Ten zabieg kulinarny popularny jest szczególnie wśród szefów kuchni, ponieważ pomaga zachować jędrność i barwę warzyw. Ponadto zblanszowane produkty łatwiej i szybciej się obiera. Tak więc można wykorzystać metodę do usuwania skórki m.in. z orzechów włoskich.
Na początku rozłup orzechy, wyjmij je z twardej skorupki, a potem wrzuć do garnka z ukropem i gotuj przez 30 sekund. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Wyławiaj smakołyki partiami i za pomocą małego nożyka odrywaj skórkę. Będzie odchodzić bardzo łatwo. Tak przygotowane orzechy włoskie możesz chrupać lub dodawać do dań bez obaw – goryczka nie powinna być wyczuwalna.
Jak podać orzechy włoskie?
Te smakowite bakalie zawierają mnóstwo wartościowych substancji odżywczych. Sprawdzą się w deserach takich jak np. lody czy pierniki. Można je także zmielić i połączyć z bułką tartą. Kotlety w takiej wyjątkowej panierce posmakują każdemu. Orzechy są też świetnym dodatkiem do sałatek.