Placki ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Są osoby, które przyrządzają je na słodko, ale są też tacy, którzy zdecydowanie wolą wytrawny wariant tego specjału. A czy przyszło wam kiedyś do głowy, aby do masy na placki dodać mozzarellę? Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować kultowej potrawy z tym niestandardowym dodatkiem, dziś mamy dla was wyśmienity przepis.
Placki ziemniaczane mają całą rzeszę fanów. Nic dziwnego, starte smażone kartofle są nie tylko pożywne, ale też bardzo chrupiące i pyszne. I choć klasyczna odsłona placków zawsze się obroni, warto spróbować przyrządzić trochę mniej popularny ich wariat – z dodatkiem mozzarelli.
Placki ziemniaczane z serem mozzarella – przepis
Składniki:
cebula
5 dużych ziemniaków
jajko
łyżka mąki
olej do smażenia
pieprz, sól
szklanka startego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Ziemniaki rozdrabniamy na tarce. Powstałą pulpę odsączamy z nadmiaru płynu. Obraną cebulę także ścieramy na tarce, a następnie przekładamy do ziemniaków. Do składników dodajemy przyprawy, mąkę, jajko, wszystko solidnie mieszamy. Na koniec dodajemy do naczynia startą mozzarellę i mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki z każdej strony – powinny nabrać złocistej barwy. Aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu, możemy przyłożyć do nich papierowy ręcznik. Placki ziemniaczane z dodatkiem sera smakują doskonale w wersji solo, ale można podać je z niewielką ilością śmietany.