Jeśli masz zamiar wybrać się do znajomych na domówkę, nie wypada pójść z pustymi rękoma. Dlatego dziś mamy dla ciebie doskonały przepis na obłędną przekąskę – ślimaki pizzowe. Smakują jak najlepszy włoski rarytas, przyjaciele i bliscy będą nimi zachwyceni!
Za pizzą przepadają wszyscy, ale na imprezach dla wielu ludzi lepsze są mini przekąski, które można zjeść „na raz”. Ślimaki pizzowe sprawdzą się kapitalnie. Są tak wyborne, że można sięgać po nie bez przerwy, a ponadto ich przygotowanie jest bardzo proste.
Jak przygotować ślimaki pizzowe?
Składniki:
Ciasto:
150 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
szczypta soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
Sos:
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki, lub passaty pomidorowej
szczypta ziół prowansalskich lub suszonej bazylii
łyżka oleju
szczypta cukru, pieprzu i soli
mała cebula
Dodatki:
100 g wędzonego boczku lub szynki
150 g tartego sera, np. goudy, mozzarelli bądź cheddara
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w naczyniu, mieszamy starannie, aż otrzymamy jednolitą masę. Przykrywamy ją ściereczką i odkładamy na około 45 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Do składników dodajemy pomidory z puszki i passatę, doprawiamy i zagotowujemy. Gotujemy sos, aż zrobi się gęsty.
Wyrośnięte ciasto umieszczamy na blacie podsypanym niewielką ilością mąki, rozwałkowujemy na prostokąt (wymiary ok. 40 na 30 cm). Ciasto smarujemy przyrządzonym sosem, a następnie kładziemy wędlinę i ser. Ciasto zwijamy w kształt rolady wzdłuż dłuższego boku. Otrzymaną roladę kroimy w niezbyt grube plastry (szerokość ok. 3 cm). Ślimaki kładziemy na wyścielonej pergaminem blaszce i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220°C na 15 minut.