Najważniejszym etapem jest bez wątpienia wybór odpowiednio mango. Podczas wizyty w sklepie, powinniśmy wybrać taki owoc, który jest odpowiednio jędrny, a dodatkowo lekko odkształca się pod naciskiem. Wtedy też będziemy mieć pewność, że mango jest gotowe do spożycia.
Jak efektownie obrać mango?
Zabierając się do obierania mango, najpierw dokładnie myjemy go pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz należy znaleźć miejsce, w którym dokładnie widać, jak przebiega pestka. Odcinamy zatem część owocu, która znajduje się tuż przy samej pestce, a następnie to samo robimy po drugiej stronie pestki. Dzięki temu zabiegowi otrzymaliśmy dwa kawałki mango bez pestki i jeden, środkowy kawałek, który zawiera całą pestkę.
Wystarczy tylko kilka kroków
W następnym kroku, przy użyciu małego nożyka nacinamy miąższ mango najpierw w jedną, a potem w drugą stronę, tak aby powstała szachownica i tak, aby nie naruszyć skórki owocu. Tak ponacinane połówki mango, szybkim ruchem wywijamy na drugą stronę. Teraz kawałki możemy spokojnie zdejmować przy użyciu łyżeczki, lub w taki sposób ułożyć mango na desce przeznaczonej do serwowania potraw. Goście na pewno będą zachwyceni takim ekskluzywnym i nietypowym podaniem tego owocu.