Śliwki w occie to świetny pomysł na wyjątkowy przetwór. Zimą będą bezkonkurencyjnym dodatkiem do wielu dań. Łagodne owoce w occie z będą smaczniejsze, gdy dodasz do nich goździki. Niżej zamieściliśmy prostą recepturę na ten specjał, ponieważ jest naprawdę wyborny. Sprawdzi się w sam raz do serów, pieczonych mięs, pasztetów czy wędlin.
Na przełomie lata i jesieni przyrządzamy różne przetwory. Nie tylko gruszki, paprykę, dynię czy ogórki możemy przygotować w marynacie z octem. Spróbuj zatopić w niej także śliwki węgierki. Te dojrzewające w pełnym słońcu owoce są teraz najsmaczniejsze. Lecz nadają się nie tylko na przetwory – będą też doskonałym dodatkiem do tarty.
Śliwki w occie potrafią doskonale przełamać smak mięs, serów i pasztetów. Dzięki korzennym przyprawom pachną wybitnie, a smakują jeszcze lepiej.
Łagodne śliwki w occie. Prosty przepis
Składniki:
1,5 szklanki cukru
1 kg śliwek węgierek
1 łyżeczka goździków
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, a potem osuszamy. Każdą sztukę przekrawamy na pół i wyciągamy z niej pestkę. Połówki owoców umieszczamy w umytych i wyparzonych słoikach. Przyrządzamy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier. Dorzucamy goździki i opcjonalnie cynamon. Wszystko gotujemy, aż kryształki cukru dobrze się rozpuszczą, natomiast zalewa zacznie wrzeć. Gorącą marynatą zalewamy śliwki, następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w dużym garnku do góry dnem przez 20 minut. Weki odstawiamy, aby przestygły, a potem wynosimy je do spiżarni.