Cydr to fermentujący sok z jabłek o niewielkiej zawartości alkoholu. Zawiera dodatek drożdży gorzelniczych. Receptura jest niebywale prosta, ale wymaga cierpliwości. Domowy cydr warto wzbogacić o kilka goździków. Dzięki nim będzie wyjątkowo dobry.
Cydr to rodzaj napoju alkoholowego, który uzyskuje się poprzez fermentację soku ze świeżych jabłek. Chociaż można go bez problemu kupić w wielu sklepach, to trunek zrobiony własnoręcznie jest o wiele tańszy, a do tego smaczniejszy. Jeśli masz jabłka i odrobinę chęci, spróbuj przygotować cydr z następujących składników.
Domowy cydr. Przepis krok po kroku
Składniki:
4 g regulatora kwasowości do wina
ok. 5 kg jabłek (warto wykorzystać połowę słodkiej i połowę kwaśnej odmiany owoców)
3-4 goździki
5 g drożdży do cydru
3 g środka do uzyskiwania soku z owoców (pektoenzymu)
200 g miodu roztopionego w wodzie, jeśli sok jabłkowy będzie mało słodki (opcjonalnie)
skórka otarta z pomarańczy
gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Myjemy jabłka, kroimy je na mniejsze części (nie musimy ich obierać, zostawiamy również gniazda nasienne). Do zrobienia cydru najlepszy będzie duży słój albo bańka fermentacyjna. Wrzucamy do niej owoce, a następnie zalewamy je litrem gorącej wody i czekamy, aż ostygnie. Potem dodajemy do niej drożdże, pektoenzym, goździki, miód roztopiony w 300 ml wody, anyż (opcjonalnie), a także skórkę pomarańczową.
Naczynie z rurką pozostawiamy na 7 dni, aby zaczęła się fermentacja. Po upływie tego czasu zbieramy nalot, który mógł utworzyć się na powierzchni i przy użyciu gazy bądź drobnego sita, przecedzamy płyn. Napój przelewamy do butelek, które następnie szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 7 dni. Gdy chcemy, aby nasz cydr był gazowany, zanim przelejemy go do butelek, wsypujemy do niego trochę cukru (ok. 5 g).
Gotowy trunek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Cydr świetnie sprawdzi się nie tylko w roli orzeźwiającego napoju podczas większych uroczystości, ale także jako składnik sosów, dressingów czy marynat.