REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZupa z dyni wg Ewy Wachowicz. Smak podkreślą te dodatki

Zupa z dyni wg Ewy Wachowicz. Smak podkreślą te dodatki

Ewa Wachowicz i zupa z dyni
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / Unsplash

Zupa z dyni potrafi rozgrzać w chłodne jesienne dni jak nic innego. Najsmaczniejsza jest oczywiście przygotowana na świeżej dyni. Dzięki kilku wyjątkowym przyprawom potrawa ma lepszy i wyraźniejszy smak. Sprawdź, co Ewa Wachowicz używa w swojej recepturze.

REKLAMA

Dynia to bez wątpienia królowa jesiennego stołu. Na straganach czy w sklepach można już kupić świeże okazy. Zupa dyniowa jest łatwa w wykonaniu, natomiast jej smak zaskoczy cię delikatnością i kremowością. Miłośniczka gotowania, Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie zaprezentowała znakomity przepis na aksamitną zupę, w której oprócz dyni królują aromatyczne przyprawy. Nic tak nie podkreśla smaku dania, jak one.

Jak przygotować zupę krem z dyni? Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
1 kg dyni olbrzymiej
1 cebula
3 szklanki wywaru warzywnego
1 szklanka śmietany
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
pieprz i sól
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Myjemy dynię, kroimy ją na ćwiartki i wydobywamy pestki. Obieramy ją ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy warzywo do garnka i zalewamy bulionem jarzynowym. Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Gdy ładnie się zrumieni, dorzucamy do niej rozdrobniony czosnek i znów podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią i wywarem, a potem mieszamy. Gotujemy zupę przez pół godziny, czasami mieszając, aby dynia nie przywarła do dna. Potem zdejmujemy potrawę z palnika, odstawiamy, aby trochę przestygła i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy ją gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Teraz zabielamy zupę, dodając do niej zahartowaną śmietanę. Posypujemy ją chrupiącymi pestkami dyni i podajemy jeszcze ciepłą. Ponadto możemy dodać do zupy odrobinę oleju z pestek dyni albo oliwy z oliwek.

REKLAMA

Jak zmiksować zupę nie mając blendera?

Chociaż blender jest urządzeniem bardzo przydatnym w kuchni, to nie każdy go posiada. Na szczęście jest sposób, aby warzywa pływające w zupie trochę zmiksować. Przydatne będzie sitko. Ułóż na nim miękkie ugotowane jarzyny, a potem je ucieraj. Po chwili otrzymasz bardzo zadowalający efekt.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA