Dodaj to do placków ziemniaczanych, a wyjdą przepyszne w smaku i chrupiące. Poznaj przepis i wypróbuj!
Placki ziemniaczane to popularne danie polskiej kuchni, jak nazwa wskazuje przygotowane są z ziemniaków. Idealne placki powinny być chrupiące, soczyste i miękkie w środku. Aby wyszły przepyszne, warto dodać do nich pewien popularny składnik.
Dodaj to do placków ziemniaczanych, a wyjdą obłędnie chrupiące
Dodaj do masy ziemniaczanej jogurt naturalny. Dzięki niemu placki wyjdą przepyszne wewnątrz i chrupiące z zewnątrz, a w dodatku nie będą miały posmaku „surowego ziemniaka”. Wystarczy mała łyżeczka jogurtu, a nasze ziemniaki nie będą szybko ciemniały, placki podczas smażenia nie przywierają do patelni.
Warto dodać ten składnik i cieszyć się jeszcze lepszym smakiem tego klasycznego dania. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym.
Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym – przepis
Składniki:
» 6 średnich ziemniaków
» pół łyżeczki soli
» pół cebuli
» 1 łyżka jogurtu naturalnego
» pieprz do smaku
» czosnek granulowany
» 1 łyżka mąki pszennej
» 1 jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich i najmniejszych oczkach na zmianę, następnie odstaw na 10 minut, a po tym czasie odlej nadmiar płynu z ziemniaków. Dodaj jogurt, jajko, pieprz, sól, odrobinę czosnku granulowanego, następnie zetrzyj cebulkę bezpośrednio do masy i wymieszaj całość dokładnie. Na koniec dodaj mąkę, potem ponownie wymieszaj.
Patelnię rozgrzej z dodatkiem większej ilości tłuszczu, następnie smaż placki do zarumienienia z każdej strony. Podawaj ze śmietaną, cukrem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!