Jak ugotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe? Kilka cennych rad

Jak gotować ziemniaki?
YouTube | Nino’s Home

Ziemniaki to jeden z najbardziej tradycyjnych produktów w polskiej kuchni. Choć ich przygotowanie wydaje się być łatwe, istnieje kilka sposobów na to, aby uzyskać bardzo smaczny efekt, a warzywa nie utracą przy tym witamin.

REKLAMA

Najlepszy sposób na gotowanie ziemniaków

Aby gotowane ziemniaki zachowały swoje naturalne składniki odżywcze, przed ich późniejszym umyciem i obraniem ze skórki warto je wrzucić do niedużej ilości wrzątku. Błędem jest zalewanie ich zimną wodą, ponieważ wtedy wszystkie cenne składniki pozostaną w wodzie.

Warto również zapamiętać, że najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się pod skórą ziemniaków. Z tego powodu trzeba wiedzieć, że ważne jest to, aby obierać je cienki. Do tego celu można użyć specjalnej obieraczki.

Warto zastosować się do tych rad

Jeśli chodzi o samo gotowanie, powinniśmy to robić na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości (sprawdzamy ją widelcem). W zależności od gatunku ziemniaków i ich ilości, gotowanie powinno trwać około 20 minut.

REKLAMA

Jeżeli chcemy uzyskać równomierny efekt gotowania, powinniśmy je pokroić mniej więcej na podobnej wielkości kawałki. Wodę natomiast solimy pod sam koniec gotowania, a najwcześniejszej w momencie zagotowania się wody (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).

Podziel się: