Mrożone frytki możemy dostać w praktycznie każdym sklepie. Wystarczy wrzucić je na gorący olej, odczekać kilka minut i gotowe. Niestety, nierzadko skład takich produktów pozostawia wiele do życzenia, a i smak nie jest fenomenalny. W prosty sposób możemy w naszej kuchni przygotować frytki, które będą mieć idealną chrupkość!
Idealne frytki w naszym domu
Oczywiście na początku ziemniaki kroimy w słupki, a następnie dokładnie je myjemy i suszymy. Dobre wysuszenie zapewni nam, że olej z patelni nie będzie pryskał we wszystkie strony. Następnie tłuszcz rozgrzewamy w garnku do około 180 stopni Celsjusza. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma idealną temperaturę wystarczy, że jedną frytkę wrzucimy do garnka. Jeśli od razu po wrzuceniu wypłynie na powierzchnię, to możemy bez problemu smażyć nasze frytki.
Piękny, złocisty kolor
Frytki umieszczamy w oleju przy pomocy sitka. Smażymy porcjami, przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy z tłuszczu, odstawiamy do ostudzenia na kilka minut i ponownie zanurzamy w oleju. Tym razem czekamy, aż frytki nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy je z tłuszczu, odsączamy i podajemy. Teraz powinny mieć idealna chrupkość. Smacznego