Sezon na grzyby w pełni. Jak się okazuje, w tym roku w lasach można zebrać naprawdę sporo darów natury. Grzybiarze nieustannie publikują zdjęcia, na których chwalą się swoimi niesamowitymi zbiorami.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Po powrocie do domu warto jednak zadbać o to, aby zebrane grzyby się nie zmarnowały. Część osób decyduje się na natychmiastowe ich zużycie, a część z chęcią wkłada je do słoików. Są jednak osoby, które z przyjemnością suszą grzyby. Jak zatem suszyć grzyby w prawidłowy sposób?
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie grzybów. Na początku dokładnie przebieramy nasze zbiory. Odrzucamy te, które są zarobaczone i te, co do których nie mamy pewności czy na pewno są jadalne. Następnie dokładnie czyścimy grzyby, ale nie myjemy ich! Umycie grzybów spowoduje, że staną się wilgotne, a ich suszenie potrwa o wiele dłużej.
Kiedy dokładnie oczyściliśmy już grzyby, możemy przejść do ich krojenia. Im cieńsze plastry uda nam się pokroić, tym krócej grzyb będzie wysychał. Najlepiej, aby miały one nie więcej niż 5 milimetrów.
Kilka sposobów na suszenie grzybów
Grzyby możemy suszyć w najbardziej tradycyjny sposób, czyli poprzez rozwieszenie ich na sznurku i umieszczenie w domu lub na zewnątrz. Innym sposobem jest natomiast suszenie grzybów w suszarce. Dzięki temu sposobowi będą one gotowe już w około 6 godzin, a proces suszenia przebiegnie praktycznie samodzielnie.
Do suszenia grzybów możemy wykorzystać także piekarnik. Nowsze urządzenia mają już specjalny program do suszenia żywności. Jeśli jednak nasz piekarnik jest nieco starszy, to grzyby możemy z powodzeniem wysuszyć rozkładając je równo na papierze do pieczenia i umieszczając w piekarniku nagrzanym do 50 – 60 stopni Celsjusza. Pamiętajmy jednak, że drzwi piekarnika muszą zostać uchylone podczas suszenia, a grzyby przekładamy co kilka godzin.