Wegański mus czekoladowy to łatwy i szybki deser. Zrobisz go w 15 minut. Jest pyszny i delikatny, polecamy każdemu, nie tylko weganom.
Świetny wegański mus czekoladowy bez jajek. Wykonuje się go z dwóch głównych składników – wody po ciecierzycy oraz gorzkiej czekolady. Jeżeli wśród Twoich znajomych znajdzie się weganin, na pewno ten deser trafi w jego gusta. Jest puszysty jak chmurka, delikatny, ale przy tym ma stabilną konsystencję i czekoladowy smak.
Można go serwować z owocami sezonowymi, sosem owocowym, wegańską bitą śmietaną albo wiórkami czekoladowymi. Czekoladowa pianka to fajny pomysł na deser również dla dzieci. Potrzeba niewiele składników co sprawia ze mus czekoladowy to niedrogi deser.
Wegański mus czekoladowy – przepis
Składniki na 2- 3 porcje:
» 150 ml wody z puszki ciecierzycy (wystarczy kupić jedną puszkę ciecierzycy 400g)
» 150 g czekolady gorzkiej
» 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Puszkę z ciecierzycą otwórz, następnie odsącz na sitku jednocześnie łapiąc do miski spływającą wodę. Odmierz 150 ml wody z ciecierzycy.
Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, następnie rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Odlaną wodę z ciecierzycy ubijaj mikserem przez około 7- 10 minut na sztywną pianę tak jak śmietanę.
Pod koniec ubijania dodawaj po trochu cukier puder, następnie do chłodnej, ale wciąż płynnej czekolady delikatnie i po trochu wmieszaj ubitą pianę. Pianka może trochę opaść. Gotowy mus czekoladowy przełożyć do małych miseczek lub szklaneczek, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny.
Smacznego!