Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków niezwykle często. Podawana jest zarówno w świąteczne dni, jak i na co dzień. Jej smak od lat ma wielu miłośników. Jednak przez nieuwagę można ją niezwykle łatwo popsuć! Szczególną rolę odgrywają tutaj dwa składniki.
W czym tkwi sekret?
Nie da się ukryć, że przygotowanie idealnej sałatki jarzynowej jest dość mocno czasochłonne. Z tego też powodu, w wielu domach przygotowuje się większą jej porcję na raz, a potem przez pewien czas przechowuje się ją w lodówce. Jeśli od początku przygotowujemy sałatkę z takim zamiarem, to warto pamiętać o ograniczeniu dwóch składników.
Koniecznie uważaj na te dwa składniki!
Mowa tutaj o jajkach oraz porze. Oba te składniki powodują, że sałatka bardzo szybko się psuje i praktycznie po dwóch dniach, od momentu jej przygotowania, nie nadaje się już do spożycia. Nie uratuje jej nawet przechowywanie w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jeśli zatem chcemy, aby nasza sałatka wytrzymała przechowywanie przez dłuższy czas, lepiej będzie jeśli użyjemy tylko minimalne ilości pora oraz jajek.