W rankingu najbardziej lubianych zup Polaków, miejsce na podium zajmuje rosół. Kto nie przepada na esencjonalnym wywarem mięsnym wzbogaconym o włoszczyznę i gamę przypraw? Jednak w tej kultowej zupie sprawdzą się również inne produkty, które podrasują jego smak i aromat. Sprawdź, co dodać do rosołu, aby był jeszcze lepszy.
Niecodzienne dodatki do rosołu
Jak przyrządzić rosół? Mięso powinno być gotowane w wodzie przez długi czas. Potem do wywaru wrzuca się warzywa – pietruszkę (korzeń i natkę), marchewkę oraz cebulę, którą wcześniej warto opalić nad palnikiem. Aczkolwiek można podbić jego smak także innymi dodatkami. Danie wiele na tym zyska.
Sposób na pyszny i aromatyczny rosół. Te dodatki wzbogacą smak kultowej zupy
Nie tylko warzywa z włoszczyzny można dodać do rosołu, na smak tej potrawy korzystnie wpłyną także:
Pomidor
Wielbiciele apetycznie wyglądającej, klarownej zupy powinni sięgnąć właśnie po to warzywo.
Czosnek
To jedno z najbardziej wartościowych warzyw, a zupa z jego dodatkiem stanie się bardziej aromatyczna.
Kapusta
Jej liść nada bulionowi orzechowo-chrzanowego smaku.
Por
Dzięki niemu rosół będzie mieć ładniejszy kolor i ostrzejszy smak.
Jabłko
Co prawda to nie warzywo, ale naprawdę warto je wrzucić do rosołu. Owoc nada mu delikatnego, słodkiego posmaku, przez co podkreśli smak mięsa. Jabłko wystarczy tylko umyć, umieścić całe (nieobrane) w zupie i wyciągnąć pod koniec gotowania.
Poza warzywami (i jednym owocem) danie będzie miało bogatszy smak także dzięki poniższym składnikom:
lubczyk,
grzyby (np. kurki),
imbir (wystarczy niewielki kawałek),
chili,
trawa cytrynowa,
goździki (2 sztuki),
ocet (winny, spirytusowy, etc.),
kurkuma.
Co ciekawe, rosół z dodatkiem imbiru i jabłka często podaje się w Pakistanie. Jabłko do swojej zupy wrzuca także Ewa Wachowicz. Może warto wypróbować tego oryginalnego połączenia?