Magda Gessler stara się, aby jej dania jak najbardziej odzwierciedlały te, które podawały nam nasze mamy i babcie. Chyba nie ma bardziej kultowej potrawy niż rosół. Restauratorka dorzuca do niego goździki, które ewidentnie podkreślają jego smak i zapach. Poznaj niezawodny przepis Magdy Gessler na rosół i odtwórz go w swojej kuchni.
Rosół gotowany na mięsie z dodatkiem dużej ilości warzyw smakuje bosko. Ma niezwykły aromat, świetnie rozgrzewa, a do tego jest bardzo pożywny. Danie to gości na naszych stołach przeważnie w niedziele i dni świąteczne, ale przyrządzamy je również na ważne uroczystości. Sekret perfekcyjnego rosołu tkwi w doborze dwóch gatunków mięsa, znacznej ilości jarzyn, a także przypraw: kurkumy czy lubczyku. Magda Gessler wzbogaca bulion także o goździki, które wzmacniają jego smak i nadają mu ciekawej, korzennej nuty. Zupa w takiej odsłonie nie ma sobie równych.
Rosół wg przepisu Magdy Gessler
Składniki:
400 g szpondra wołowego
1 kura rosołowa
duża cebula
4 marchewki
kawałek selera
por
3 korzenie pietruszki
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 gałązki lubczyku
4 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
szczypta kurkumy
kilka goździków
makaron do podana
Przygotowanie:
Mięso włożyć do garnka, dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zalać 4 l wody i gotować na małym gazie, aż powstaną szumowiny. Usunąć je, do bulionu dodać białą część pora, seler, całe pietruszki i marchewki, gotować na niewielkim ogniu. Cebulę przyrumienić nad palnikiem albo na suchej patelni, wrzucić do rosołu, dodać też 3/4 natki pietruszki (pozostałą porcję odłożyć na później) i lubczyk, gotować zupę przez ok. 2,5 godziny. Bulion powinien delikatnie mrugać, aby wszystkie składniki oddały cały swój aromat. Pod koniec obróbki cieplnej dodać liście pora, odrobinę kurkumy, gotować jeszcze przez moment. Danie doprawić do smaku pieprzem i solą, serwować z ugotowanym makaronem i posypać natką. Smacznego.