REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych? Sprawdź!

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych? Sprawdź!

jajko i placki ziemniaczane
fot. screen Youtube / Lecker TV / screen Youtube / Ninik Becker

Placki ziemniaczane najczęściej robi się z ziemniaków, mąki, jajka i innych dodatków. Ale i od tradycji są pewne odstępstwa, a uwielbiane placki można z sukcesem przygotować bez jajka. Wtedy zamiast niego, sięgniemy po jeden kilku odpowiedników.

REKLAMA

Placki ziemniaczane bez jajka to wybawienie dla ludzi, którzy na co dzień nie spożywają produktów zwierzęcych albo cierpią na alergię pokarmową. Mimo drobnych zmian w oryginalnej recepturze potrawa wychodzi smaczna i chrupiąca. Oto najlepsze zamienniki jajka w plackach ziemniaczanych.

Głównym składnikiem placków ziemniaczanych są ziemniaki. Idealne są bulwy mączyste typu B lub C (odmiany: Irys, Bryza, Irga). Z odpowiednim gatunkiem możemy już przejść do następnego etapu, jakim jest przyrządzanie masy na placki.

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

Opcji jest kilka, możemy więc sięgnąć po to, co akurat mamy pod ręką, np. olej roślinny. Dolewając do masy na placki 1 łyżkę płynnego tłuszczu, możemy zrezygnować z dodawania 1 całego jajka. Kolejnym popularnym artykułem, który znajduje się w niemal każdej kuchni, jest mąka ziemniaczana – tu także 1 łyżka odpowiada 1 jajku.

REKLAMA

Oprócz oleju i mąki mamy do dyspozycji zmielone siemię lniane. Jedną łyżeczkę tego produktu należy rozpuścić w 3 łyżkach wody i taki kleik dodać do masy na placki. W potrawie świetnie sprawdzi się też żelatyna (łyżeczkę proszku należy roztopić w łyżce chłodnej wody i dodać łyżkę gorącej wody). Namiastką jajka może być także aquafaba, czyli woda po gotowaniu cieciorki – 3 łyżki płynu są w stanie zastąpić 1 jajko.

Ostatnia metoda na placki bez jajka polega na dodaniu purée z gotowanych jarzyn. Chociaż jest to jedna z najbardziej czasochłonnych opcji, to możemy tutaj pokombinować ze smakiem gotowego dania. Purée możemy zrobić z naszych ulubionych warzyw – 4 łyżki gładkiej masy powinny spełnić swoją funkcję w plackach ziemniaczanych.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA