REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNiezwykła wersja karpatki. Ten przepis ma ponad 100 lat

Niezwykła wersja karpatki. Ten przepis ma ponad 100 lat

Niezwykła wersja karpatki
YouTube screen | Einfache Rezepte

Niezwykła wersja karpatki, której musisz wypróbować. Ten przepis znały kiedyś nasze prababcie, dlatego ciasto jest obłędne w smaku i w dodatku pięknie się prezentuje wizualnie. 

REKLAMA

Takiej karpatki jeszcze nie jadłeś! Ten przepis jest fenomenalny – parzone ciasto wyrasta idealnie i jest lekko chrupkie. Masa budyniowa to prawdziwe mistrzostwo, a wszystko to za sprawą tej starej receptury, z której korzystały kiedyś nasze prababcie. Sprawdź i wypróbuj.

Niezwykła wersja karpatki – poznaj przepis

Składniki:

Ciasto:

» 130 ml mleka
» 130 ml wody
» 1 łyżka + 2 łyżeczki cukru
» 1 łyżeczka soli
» 100 g masła
» 160 g mąki
» 5 jajek

Masa budyniowa:

» 120 g budyniu waniliowego
» 700 ml mleka
» 2 żółtka
» 120 gramów cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 250 gramów masła
» 500 gramów truskawek
» cukier puder

Przygotowanie:

Masa: do garnka wlej połowę porcji mleka, a drugą połowę wlej do naczynia, następnie dodaj budyń i wymieszaj. Do garnka z mlekiem dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, a potem energicznie wymieszaj i dodaj wymieszany wcześniej budyń. Zagotuj i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje, następnie przelej ją do naczynia i pozwól ostygnąć. Po wystudzeniu zmiksuj z masłem.

Ciasto: mleko i wodę wlej do garnka, dodaj sól, cukier oraz masło. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia masła, a gdy zacznie się lekko gotować, dodaj od razu mąkę energicznie mieszając. Mieszaj i ugniataj ciasto przez co najmniej 2 minuty – musi być zwarte i gładkie. Przełóż do szklanej miseczki i miksuj na niskich obrotach do wystudzenia! Dodawaj po jednym jajku, następnie cały czas miksuj.

Przelej masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a potem zmniejsz do 200 stopni i piecz kolejne 10 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Gdy placek wystygnie przekrój go na pół, następnie przełóż do mniejszej blaszki. Połóż krem budyniowy, a potem poukładaj owoce lekko je wciskając w masę i połóż drugą część placka. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem i gotowe, smacznego!

Jeśli lubisz stare przepisy to koniecznie wypróbuj przepisu na murzynka z czasów PRL, o którym pisaliśmy tutaj.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA