Polacy pokochali smak gyrosu. Grecki rarytas najczęściej spożywamy w postaci sałatki, jako potrawę obiadową lub w pieczywie. Dziś na przekór tradycji przygotujemy zupę gyros. Danie mocno rozgrzewa, jest lekko ostre i świetnie sprawdzi się na zimne wieczory.
Zupa gyros to bogactwo zdrowych warzyw i cudownie pachnących przypraw, znajdziemy w niej też delikatne mięso kurczaka. Zanim zabierzemy się za gotowanie, powinniśmy zarezerwować sobie 2 godziny na zamarynowanie drobiu. Jednak cierpliwość popłaca, gdyż docelowy smak zupy będzie ucztą dla podniebienia.
Jak przygotować zupę gyros?
Składniki:
2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
3 kolorowe papryki (po jednej z każdego koloru)
3 pojedyncze filety z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 opakowanie topionego śmietankowego serka
2 cebule
3 łyżeczki słodkiej papryki
200 g śmietany 30%
1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki przyprawy do gyrosa
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kurczaka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Dodajemy do niego przeciśnięty czosnek, przyprawy i śmietanę. Mieszamy starannie składniki i wkładamy do chłodziarki na 2 godziny. Po zamarynowaniu kurczaka obsmażamy na patelni i odstawiamy z palnika. Potem przyrządzamy jarzyny do zupy. Papryki i cebule kroimy w małą kostkę, a potem podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Do garnka z warzywami wlewamy wywar i gotujemy, aż zacznie wrzeć. W tym momencie wrzucamy lekko posiekany ser topiony i wsypujemy opakowanie zupy cebulowej.
Gotujemy danie na małym płomieniu, nieustannie mieszając, do czasu, aż ser się roztopi. Do prawie gotowej zupy dokładamy paski podsmażonego kurczaka, gotujemy wszystko jeszcze przez moment. Potrawę doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Podajemy ją od razu po ugotowaniu, ale pysznie smakuje również odgrzana kolejnego dnia.