Kapusta to wyjątkowe warzywo, z którego przyrządzimy masę smacznych dań. Niestety aromat gotującej się kapusty nie każdemu odpowiada i błyskawicznie roznosi się po całym pomieszczeniu. Na szczęście można go w prosty sposób zneutralizować.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że dojmującego zapachu kapusty można uniknąć, natomiast jeśli już rozszedł się po naszej kuchni, możemy osłabić jego moc przy pomocy innych zapachów.
Gdy aromat gotującego się warzywa czuć w całym lokalu, macie do wyboru 2 opcje – możecie wietrzyć mieszkanie przez co najmniej kilka godzin, ale jest to dość długi i kłopotliwy proces, zwłaszcza gdy na zewnątrz jest chłodno. Drugi wariant jest o wiele szybszy – polega na stworzeniu naturalnego pochłaniacza zapachu.
Jak usunąć zapach gotującej się kapusty?
Do garnka z kapustą wrzućcie dwie skórki chleba razowego, a potem włączcie palnik i gotujcie warzywo. To jedna z najprostszych i najefektywniejszych metod, która zapobiega i neutralizuje charakterystyczny aromat. Skórka razowca nie wpływa też na smak potrawy.
Jak zneutralizować nieprzyjemny zapach kapusty? Inne sposoby
Aromat gotującej się kapusty zmniejszy też mięta, mielona kawa, sól, majeranek i pieprz. Można także wrzucić do garnka z bigosem czy inną potrawą np. dwa orzechy włoskie i przez moment gotować. Gdy przykry zapach czuć w całej kuchni, warto wsypać trochę kawy mielonej na patelnię i przyrumienić ją na niewielkim płomieniu. Innym rozwiązaniem jest także zagotowanie odrobiny wody z pieprzem, majerankiem, miętą i solą. Domowy pochłaniacz powietrza zadziała natychmiast.