Sernik sufletowy jest obłędny w smaku, puszysty jak chmurka i delikatny. Nie pęka podczas pieczenia, ponieważ jego obróbka termiczna wygląda trochę inaczej. Poznaj przepis.
Tak puszystego sernika jeszcze nie jadłeś, ten przepis jest fenomenalny. Sernik sufletowy jest tak mięciutki i lekki, że dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczenie polega na podpieczeniu ciasta w wysokiej temperaturze, a potem w niskiej z przerwą na odparowanie. Będziesz zachwycony smakiem, poznaj przepis.
Sernik sufletowy – tak pyszny, że oszalejesz. Przepis
Składniki:
(foremka 15cm)
» 180 g serka śmietankowego
» 30 g masła
» 100 ml mleka
» 3 jajka
» 20 g mąki tortowej
» 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
» 2 łyżki soku z cytryny
» 65 g cukru
Przygotowanie:
Do naczynia wrzuć serek śmietankowy, a potem mleko i masło. Podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej do rozpuszczenia, następnie wymieszaj na gładką masę. Dodaj żółtka (białka odstaw do ubicia piany) oraz wymieszaj. Dodaj mąkę oraz skrobię, a następnie dodaj sok z cytryny, cały czas mieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i dodawaj cukier, a na koniec dodaj do masy serowej. Przelej do foremki z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem i piecz sernik przez 12 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik na 30 sekund, następnie ustaw temperaturę 130 stopni i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem i gotowe, smacznego!