Jajka po szkocku to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań na wyspach. Ten niezwykły wariant jajek jest pyszną i zdrową przekąską na piknik czy wycieczkę. Dostarcza porządnej porcji białka, które daje uczucie sytości na długo.
Klasyczne jajka po szkocku przyrządza się w otoczce z mięsa mielonego. Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, więc łatwo aktualnie natknąć się opcję, gdzie zamiast mięsa używa się ciecierzycy. Poznajcie ten prosty przepis i przekonajcie się sami jak pyszna może być ta potrawa.
Jak przygotować jajka po szkocku? Przepis krok po kroku
Składniki:
3-4 suszone pomidory
6 jajek
pęczek natki pietruszki
1 puszka ciecierzycy
2 cebule
świeża kolendra
olej do smażenia
pieprz i sól do smaku
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
mąka do obtoczenia
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo i pozbawiamy skorupek. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Składniki na patelni przekładamy do wysokiego naczynia. Do całości wrzucamy odsączoną z zalewy cieciorkę, posiekane drobno suszone pomidory, a także resztę składników. Miksujemy wszystko blenderem w taki sposób, aby warzywo strączkowe było tylko rozdrobnione, a nie całkowicie zmielone. Powstałą masę łączymy z 3 łyżkami bułki tartej.
Jajka na twardo pozbawiamy skorupek i panierujemy po kolei w mące, masie z cieciorki, a na końcu w bułce tartej. Przekładamy do garnka i smażymy na głębokim tłuszczu do czasu, aż jajka po szkocku się zrumienią. Gotową potrawę serwujemy z sosem chrzanowym na zimno i zieloną sałatą.