Pomysł na smaczny, rodzinny obiad? Bitki w sosie własnym według przepisu Jakuba Kuronia będą najlepszą propozycją. Są delikatne, miękkie i soczyste. Potrawę można przygotować w niecałą godzinę i nie ma wątpliwości, że zachwyci ona wyjątkowym smakiem waszych bliskich. Sprawdźcie, jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe.
Do głowy nie przychodzi wam żaden ciekawy pomysł na błyskawiczne, mięsne danie? Ta receptura jest idealna dla was. Kawałki wieprzowiny w sosie własnym są znakomite zarówno na obiad w zwykły dzień, jak i na szczególne okazje. Warto podać do nich wtedy kluski śląskie oraz surówkę z czerwonej kapusty – goście na pewno to docenią. Z kolei na szybki obiad świetnie sprawdzą się duszone kawałki mięsa z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz ogórków kiszonych. Intensywne w smaku dodatki nieźle łączą się z delikatnymi bitkami.
Bitki w sosie własnym – przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
600 ml bulionu
500 g schabu wieprzowego
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
duża cebula
mąka do zagęszczenia sosu
mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
Schab kroimy na kilka plastrów, każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem, posypujemy z obu stron pieprzem, solą, a następnie panierujemy w mące. Mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu i wykładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę, przekładamy mięso, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i dolewamy bulion. Wszystko dusimy pod przykrywką na małym gazie przez ok. 45 minut, aż mięso zmięknie. Gdy bitki dojdą, sos zagęszczamy niewielką ilością mąki. Doprawiamy go do smaku pieprzem i solą, serwujemy danie z ulubionymi dodatkami. Smacznego.