Ciasto Próżniak to smaczny wypiek, który może być świetnym poobiednim deserem albo słodkim dodatkiem do wieczornej herbaty. Ewa Wachowicz udoskonaliła przepis, w którym wilgotne i aksamitne ciasto łączy się ze słodkimi jabłkami. Każdy wielbiciel łakoci z pewnością poprosi o dokładkę.
Ciasto Próżniak na pewno już nieraz gościło na talerzach w wielu polskich domach. Wilgotne, delikatne i niebywale puszyste ciasto zawiera w sobie cząstki soczystych owoców, które stają się miękkie po upieczeniu i rozpływają się w ustach. Obok smaku, jedną z największych zalet tego deseru jest prostota wykonania. Wystarczy tylko zmieszać ze sobą składniki na ciasto, wrzucić do nich pokrojone jabłka i wszystko upiec. Warto odpowiednio monitorować temperaturę pieczenia, aby brzegi ciasta nie przypaliły się.
Ciasto Próżniak – przepis
Składniki:
3 jabłka
pół szklanki cukru
szklanka mąki
łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/4 szklanki żurawiny suszonej
pół szklanki oleju z pestek winogron
1/4 szklanki żurawiny suszonej
sok z cytryny
cukier puder
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na początku zajmij się przygotowaniem jabłek – umyj je, obierz i wykrój gniazda nasienne. Posiekaj je w niewielkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Do miski wbij jajka, wsyp do nich cukier i wszystko razem zmiksuj. Do mieszanki wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj także żurawinę, cynamon, olej i całość dobrze wymieszaj mikserem bądź rózgą kuchenną. Piekarnik nastaw na 180°C. Całe ciasto wylej do formy wyłożonej pergaminem, a na jego wierzchu równomiernie rozłóż pokrojone jabłka. Wstaw deser do piekarnika na 45 minut. Potem posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego.