Wszyscy miłośnicy potraw z makaronu, którzy często je przygotowują, z pewnością mają w domu specjalną łyżkę, która pozwala sprawnie wyciągać go z wody. Z wyglądu jest podobna do łapki z luką na środku. Otwór w tym sztućcu wcale nie znajduje się tam przypadkowo. Spełnia kilka praktycznych funkcji!
Gdy ugotujemy kluski, nakładamy je na talerz specjalną łyżką z otworem w środku. Taka struktura sprawia, że możemy go natychmiast odcedzić i na talerz nie trafia niepotrzebny ukrop. To nie jedyna przydatna funkcja przedmiotu.
Dlaczego w łyżce do spaghetti jest otwór?
Niewielki otwór w łyżce to także miarka! Dzięki niemu można odmierzyć odpowiednią ilość suchego makaronu dla jednej osoby. Powinno być go tyle, aby w dokładnie wypełnił dziurkę. To świetna metoda dla osób, której chcą spożywać mniej kalorii!
A co, gdy łyżka do makaronu zamiast jednego większego otworu, ma kilka mniejszych?
Taki przybór kuchenny też można błyskotliwie wykorzystać. Niestety nie posłuży nam już do odmierzenia konkretnej porcji makaronu, tylko do… idealnego oddzielenia żółtka od białka. Za każdym razem macie z tym problem? Odtąd będzie to znacznie prostsze. Włóżcie łyżkę do naczynia, w którym znajduje się białko. Następnie rozbijcie jajko i wylejcie je bezpośrednio na łyżkę, potem podnieście ją lekko, a zauważycie, że białko spłynęło do miejsca docelowego, natomiast żółtko pozostało na łyżce.