Ewa Wachowicz podzieliła się recepturą na wyjątkowe ciasto imbirowe. Deser ma fenomenalny smak i pięknie pachnie, będzie więc świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Oprócz mielonego imbiru w skład rarytasu wchodzą orzechy włoskie i syrop klonowy. Całość rozpływa się w ustach.
Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie internetowej zamieszcza wiele ciekawych przepisów na wyborne dania i desery. Popularna kucharka ostatnio zaprezentowała recepturę na ciasto z korzenną nutą. Ten oryginalny przepis znajdziecie poniżej. Ciasto jest puszyste, wilgotne i ładnie wyrasta w trakcie obróbki cieplnej. Po upieczeniu warto ozdobić je domową polewą czekoladową. Specjał jest naprawdę łatwy w wykonaniu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a potem włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciasto imbirowe
Składniki:
80 ml mleka
szklanka brązowego cukru
230 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki syropu klonowego
4 jajka
łyżeczka imbiru mielonego
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
polewa czekoladowa do dekoracji (opcjonalnie)
laska wanilii
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z imbirem, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Dorzucamy zmielone orzechy włoskie i mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy syrop klonowy, mieszamy, a potem łączymy z miąższem z wanilii. Wbijamy jajka, cały czas miksując. Do przyrządzonej masy powoli dodajemy suche składniki. Po chwili wlewamy mleko, mieszamy i powstałe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ciasto przez 45 minut. Gdy wystygnie, możemy je ozdobić polewą czekoladową. Smacznego.