Za plackami ziemniaczanymi przepada większość osób i z czym byśmy ich nie podali, to i tak będą smakować wybornie. Nie inaczej jest w przypadku placków z dodatkiem brokułów i żółtego sera. Zielone warzywo gotujemy, rozdrabniamy i wrzucamy do startych kartofli. Masę łączymy ze startym serem. Smażymy placki na patelni, aż się przyrumienią.
Z pewnością każdy zna smak placków ziemniaczanych z dodatkiem cebuli. W poniższym przepisie zamiast cebuli dodamy brokuły i żółty ser, otrzymując pyszną, aromatyczną i sycącą potrawę. Koniecznie spróbujcie.
Placki ziemniaczane z dodatkiem brokułów i sera – przepis
Składniki:
200 g brokułów
30 g mąki pszennej
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 jajo
pieprz i sól do smaku
75 g sera żółtego
Przygotowanie:
Brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wrzącej wodzie przez 5-8 minut – w zależności od tego, jak duże są kawałki. Odcedź i rozdrobnij warzywo za pomocą widelca. Możesz też zblendować albo posiekać je nożem. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Powstałą masę odsącz z nadmiaru wody, a potem wymieszaj z jajami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mąką, brokułami i startym serem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i za pomocą łyżki układaj okrągłe placki, smaż po kilka minut z każdej strony na niedużym gazie. Powinny lekko się zezłocić. Wtedy zdejmij je z patelni i osusz z nadmiaru oleju. Do placków w takim wydaniu idealnie pasuje okrasa z cebulki albo kwaśna śmietana. Smacznego.