Kryształowe wazony, szklanki czy inne przedmioty są bardzo eleganckie, a żyrandole to wspaniała dekoracja każdego pomieszczenia. Jak czyścić kryształy?
Kryształowe naczynia wielu osobom kojarzą się z okresem PRL, kiedy niemal każdy Polak miał je w swoim mieszkaniu. Jednak obecnie nadal wielu ludzi po nie sięga. Nic dziwnego, wyglądają nawet lepiej niż szkła. Ponadto zachwycają swą cudnie zdobioną powierzchnią. Aby kryształy zachowały blask na dłużej, warto o nie należycie dbać.
Jak czyścić kryształy?
Nigdy nie myj ich w zmywarce, bo intensywny strumień wody może zostawić na nich rysy i naruszyć ich powierzchnię. Pamiętaj, że kryształowe wazony czy kieliszki są bardziej narażone na uszkodzenia niż wyroby ze szkła.
Wazony, misy czy karafki myj w chłodnej wodzie z dodatkiem łagodnego środka czyszczącego (np. płynu do naczyń). Podczas czyszczenia uważaj, aby kryształy nie wysunęły Ci się z rąk. Nie myj ich ciepłą wodą, bo zmatowieją. Przy okazji zapamiętaj, że w kryształowych naczyniach nigdy nie serwuje się gorących dań czy napojów. Przez nie szklanki także mogą zmatowieć.
Jak usunąć smugi z powierzchni kryształów?
Do zimnej wody wlej odrobinę octu i w powstałej mieszance zanurz kryształy. Potem daj im wyschnąć, a już suche przedmioty wypoleruj ściereczką. Wszelkie zacieki znikną.
Jak przywrócić pierwotny blask kryształowym wyrobom?
Matowe wazony czy szklanki nie prezentują się zbyt okazale. Co zrobić, by ładnie się błyszczały? Wypróbuj ten sposób.
Na początku ściereczkę delikatnie namocz w zimnej wodzie, a potem nabierz na nią drobną sól. Takim specyfikiem poleruj matowe naczynia. Zabieg powtarzaj do czasu, aż uzyskasz satysfakcjonujący efekt. Później kryształy umyj w chłodnej wodzie z dodatkiem np. płynu do mycia naczyń.
Jak wyczyścić karafkę?
Karafki nie są łatwe w czyszczeniu. W związku z tym do ich wnętrza możesz wrzucić: skorupki jaj, ryż, sól lub obierki ziemniaków. Potem dodaj wodę i odczekaj kilka godzin. Następnie usuń wszystko z naczynia, wypłucz je w zimnej wodzie i przystąp do polerowania.