Przed nami karnawał, a to oznacza, że pora odświeżyć recepturę na faworki. Jest bardzo prosta, więc każdy powinien sobie z nią poradzić. Słodka przekąska wyjdzie niesamowicie lekka i delikatna.
Faworki drożdżowe to świetny pomysł na karnawałowy deser. Jeszcze lepiej smakują, gdy posypiemy je cukrem pudrem. Możecie sami się o tym przekonać, testując nasz przepis. Przygotowanie faworków nie jest skomplikowane, ale czasochłonne. Za to efekt wynagrodzi wam cały wkład.
Jak przyrządzić faworki drożdżowe?
Składniki:
dwa żółtka
szklanka mąki
ćwierć kostki masła
łyżka cukru
15 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
Wykonanie:
Rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy. Dodajemy kilka łyżeczek ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki – rozczyn musi mieć teksturę śmietany. Odstawiamy go na 10 minut.
W międzyczasie pozostałą część mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej zimne masło, cukier waniliowy i cukier, siekamy wszystkie składniki, aż uzyskamy kruszonkę. Formujemy z niej kopczyk, a do środka wlewamy roztrzepane żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Dolewamy powoli resztę mleka i zaczynamy wyrabiać ciasto, tworzymy z niego kulę. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 1,5 godziny, potem rozwałkowujemy i dzielimy na pasy.
Po środku każdego skrawka robimy nacięcie i przekładamy koniec faworka przez zrobioną dziurkę. Tak przygotowane sztuki przykrywamy ściereczką. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy niego faworki. Smażymy je na złocisty kolor, potem wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem, smacznego.