Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju. Praktycznie w każdym domu znajdzie się miłośnik tej potrawy. Niektórzy wolą podawać ją z makaronem, inni z ryżem, a jeszcze inni z lanymi kluskami. Okazuje się, że sekret jej smaku może tkwić w totalnie innym składniku.
Idealna zupa pomidorowa
Miłośnicy zupy pomidorowej doskonale wiedzą, że aby wydobyć idealny smak tego dania konieczne jest dodanie do niego odrobiny cukru. Niestety wiele osób rezygnuje z tej opcji, bowiem nie chcą sztucznie dodawać zupie kalorii. Jednak cukier z powodzeniem można zastąpić innymi substancjami słodzącymi.
Koniecznie wypróbujcie te składniki
Mowa tutaj między innymi o ksylitolu, a więc cukrze brzozowym. Ma on prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, a w smaku nie poczujecie różnicy. Kulinarni eksperci doradzają, aby do pomidorówki dodać jeszcze garść suszonej żurawiny. Te słodkie owoce także dodadzą zupie smaku i zniwelują kwaśny posmak pomidorów.