Surówka z marchewki i jabłka może być smaczniejsza. Wystarczy, że dodasz do niej orzechy włoskie i płatki owsiane. Lekka i zdrowa surówka smakuje jak z najlepszej restauracji – możesz podać ją do obiadu. Świetnie nadaje się do ryb, kurczaka, czerwonego mięsa i dań z warzyw.
Każdy zna smak tradycyjnej surówki z marchewki. Serwowana jest na słodko, z dodatkiem soku z cytryny i cukru albo w wersji wytrawnej, np. z natką pietruszki. Do kultowej surówki dodaj 2 całkiem nowe składniki, a odmieni się jej smak!
Sięgnij po płatki owsiane i pokrojone orzechy włoskie. Zanim wrzucisz je do surówki, przyrumień je na suchej patelni, a będą bardziej aromatyczne. Całość dopraw cukrem, pieprzem, solą i oczywiście sokiem z cytryny. Ostatni ze składników sprawi, że jabłko nie ściemnieje w naczyniu i będzie wyglądać apetycznie przez długi czas.
Przepis na surówkę z orzechami włoskimi i płatkami owsianymi
Składniki:
duże, soczyste jabłko
2 marchewki
mała cebula
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz
sok z cytryny
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
cukier
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Siekamy orzechy włoskie i krótko prażymy je na suchej patelni, potem przekładamy do jabłka. Ścieramy marchewkę, a cebulę drobno kroimy.
Płatki owsiane także powinniśmy trochę przyrumienić na suchej patelni. Wszystkie produkty łączymy z tartym jabłkiem, dolewamy wybrany tłuszcz i doprawiamy surówkę do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Polecamy też przepis na surówkę z czerwonej kapusty oraz z selera.